Klicka för större bild! Klicka för större bild!

Naturligtvis gäller inte några speciella regler för just birmarasen - men det är den rasen som är min favorit och då har de nya reglerna givit mig lite funderingar eftersom jag själv bedrivit kontrollavel.

FÖRR: Man sökte kontrollavelstillstånd för två specifika katter. Angav vad som var syftet med parningen och hur man hade tänkt sig fortsättningen och slutresultatet. I mitt fall gällde det parning mellan perser och birma. Avkomman registrerades som hybrider (ej godkänt långhår, XLH), vilket naturligtvis var helt korrekt.

Den / de avkommor som jag, med utgångspunkt från min avgivna motivering vid ansökan, ansåg skulle gå vidare i avel - avelsgodkändes. Endera på utställning (2 domare) eller genom s.k. "hembedömning" (2 domare). Domarna tittade då på katten som ett "ämne" till en birma - och beskrev vad de såg. Naturligtvis kontrollerade man att inga defekter - eller för birmarasen, diskvalificerande fel - förekom. 

 

Därefter kunde jag välja en lämplig avelspartner. I mitt fall valdes naturligtvis en birma till min/mina hybrid/hybrider. Utfallet blev blandat - maskade katter med birmans alla attribut - dock med låg vitfläckighet, eller fullfärgade katter med låg vitfläckighet. De maskade katterna kunde - utseendemässigt - lika gärna ha kommit ur den ordinarie birmaaveln. De registrerades alltså som birma (SBI), och behövde inte uppnå excellent bedömning för att erhålla "birmastatus". De fullfärgade hybriderna (XLH) kunde avelsgodkännas på samma sätt och paras fritt inom birmarasen ... med både fullfärgade och maskade katter som resultat ... o.s.v. 

NU: Man söker kontrollavelstillstånd för två specifika katter. Anger vad som är syftet med parningen och hur man har tänkt sig fortsättningen och slutresultatet. Alltså med samma förfaringssätt och motivering som tidigare.

Avkomman registreras som hybrid  precis som tidigare ... men, nu måste man återigen söka kontrollavelstillstånd med specifik partner för att få använda hybridavkomman i fortsatt avel - trots att man vid den första parningen angivit syfte, förväntat resultat och tänkt fortsättning. Naturligtvis har inte varken syftet eller förväntat resultat ändrats sedan den första parningen. Ny ansökan måste göras så länge en XLH-reg. katt är tänkt att användas i den fortsatta aveln. 

 

Nåväl - nytt tillstånd mellan hybrid och birma resulterar i både maskade och fullfärgade katter - precis som "förr", men de maskade katterna, som utseendemässigt - lika gärna kan ha kommit ur den ordinarie birmaaveln registreras inte längre som birma OM de inte ställs ut och erhåller bedömningen excellent (alltså 88 poäng). DÅ kan de omregistreras till birma, och är därmed godkända för vidare avel. Deras avkomma (om partnern är SBI) registreras då som birma MEN de behöver inte uppnå 88 poäng - däremot behöver de avelsgodkännas!? Då känns det som om kraven har sänkts från föregående generation ...

 

En birma ur ordinarie avel - utan kontrollavelsbakgrund - behöver aldrig uppnå 88 poäng eftersom den har full stambok. Den kan ha vilka fel som helst både kroppsliga (ex.vis knick, skelögdhet m.m) och skönhetsmässiga. Då har kraven sänkts ytterligare. Vad har man då uppnått med de nya reglerna för kontrollavel?

Jag skulle istället önska att alla katter behövde ett avelsgodkännande innan de användes i avel. De behöver naturligtvis inte uppnå 88 poäng - men borde vara hyfsat rastypiska och fria från certdragande och diskvalificerande fel.  

 

När det gäller ny ansökan - på en redan beviljad kontrollavel, så kan jag förstå om en annan uppfödare än den som först ansökte om kontrollavelstillstånd, köper en "kontrollavels-hybrid" och vill avla. Den uppfödaren har då ingen egen ansökan - känns det motiverat med en ansökan.

Men om den ursprungliga uppfödaren, som en gång ansökt och givit motivering till kontrollaveln, vill fortsätta sin kontrollavel tycker jag att det borde fungera som "förr", utan ny ansökan, för som sagt - uppfödarens motivering torde inte ha ändrats. 

 

Kanske är jag helt "lost" i tankarna om just detta. Det finns kanske många andra sätt att fundera på. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

Bilden:  Båda katterna är registrerade som birma (SBI), men idag skulle katten till vänster (dotter till en birma och en hybrid) registreras som XLH (ej godkänt långhår).

P.g.a. den låggradiga vitfläckigheten skulle katten inte uppnå 88 poäng och kan därmed inte  rasregistreras som birma. 

 

Katten heter Skogshöjdens Mouche och finns idag bakom alla mina avelshonor. Mouche blev över 20 år gammal. Hennes kompis t.h. var EC S*Grazette´s Pearl of Passion. 

Läs hela inlägget »

Idag har palsternackorna tagits upp, blastats av och lagts i torr sand i källaren. Där kommer de att hålla sig lika fina till långt fram i vår.

 

Etthundrafemtio (150) palsternackor blev det. Ja, i brist på annan tankeverksamhet under tiden jag blastade av dem, så passade jag på att räkna. 

Läs hela inlägget »
T.v. "Arbogagurka. T.h. "Västeråsgurka" T.v. "Arbogagurka. T.h. "Västeråsgurka"

Alla mina stora glasburkar innehåller inlagd gurka. Vi har så vi klarar oss över vintern. Idag fick det bli en sista burk, och imorgon river jag bort plantorna. Den allra sista burken innehåller i stort sett bara små "pickles-gurkor". 

 

Som vanligt har jag sparat ett par frögurkor av den vita "Arboga-gurkan". Det brukar bli många frön, som jag oftast sprider omkring mig till dem som vill ha.

 

Här syns skillnaden mellan de båda gurksorterna   >

 

Läs hela inlägget »
En planta "dansk export" En planta "dansk export"

Trots den blöta sommaren har trädgården givit en hel del. Nu har vi bl.a. inlagd "västeråsgurka" så det räcker till nästa säsong. Precis som en vanlig sommar så har det funkat bra med både slanggurka och västeråsgurka. Västeråsgurkan på friland och slanggurkan i växthuset. 

 

Så var det det vanliga "problemet" med tomaterna. Det blev för mycket. Vi äter tomater till allt - och alltid. Trots det hinner vi inte göra av med alla som mognar, så i skrivande stund går varmluftsugnen för fullt, med flera galler skivade tomater som håller på att torka.

Dessutom har jag gjort tomatpuré. Tyckte först att det var lite överkurs, med tanke på hur billigt man köper t.ex. skalade tomater - men under tiden purén höll på att koka in, så upptäckte jag att det doftade otroligt mycket mer - och godare - om den egna. Dessutom vet jag ju att det inte är några tillsatser i den.

 

I växthuset är det fortfarande en hel del tomater på gång. Dessutom massor av paprika och chili. Några fler slanggurkor hinner vi få också. De flesta melonerna är uppätna - men jag tror att det fortfarande finns ca fem kvar.

 

Snart är det dags att ta upp vintermorötter och palsternackor. Röd och gul lök är upptagen. Vaxbönorna är förvällda och frysta.

 

Läs hela inlägget »
Vita vinbär Vita vinbär

Jag har funderat över varför jag tycker att det är så roligt att odla. Egentligen har jag nog inte behövt fundera på svaret. Det ligger förmodligen i generna.

 

Min farfar var trädgårdsmästare - ni vet, en så´n som "förr i tiden" bodde på finare herrgårdar och skötte trädgården. Farfar och farmor stannade i några år - sedan blev det flytt till en ny herrgård. När farfar skötte jobbet som trädgårdsmästare, så arbetade farmor i köket. Det betydde också att min pappa och hans tre syskon föddes på olika ställen i landet.

 

Så småningom blev de lite mer "bofasta" och farfar startade en handelsträdgård som hette Kohlswa Handelsträdgård. Där hade jag min första kontakt med stora växthus fyllda av tomatplantor. Det är en alldeles speciell doft som jag fortfarande gillar.

 

 

Läs hela inlägget »

I år har jag provat några - för mig nya - tomatsorter. Om någon vecka har jag troligen en del moget. Samma sak gäller för tomater som för gurka - alldeles för många plantor.

En sak har jag iallafall lärt mig - aldrig mer busktomat i växthus. När det gäller växtsättet så gillar jag fortfarande den "gamla hederliga" typens tomat - Dansk export. Så förutom den favoriten så har jag i år en stor Black Russian, en gul och alltså den inte helt populära busktomaten, som jag inte ens tänker lära mig namnet på.

 

VÄSTERÅSGURKA I MASSOR

I år blev det "västeråsgurka" på friland igen. Ja, inte kan man klaga på svårigheten att odla gurka. Det gäller att plocka varje dag - annars blir de för stora. Som vanligt blir det mer än jag tänkt mig. Glasburkarna till inläggning är slut, så nu blir det en nyinvestering.

 

MELON

En favorit i växthuset är dock melonen. Nu är det tredje året för melon. Plantorna tar egentligen alldeles för mycket plats - i förhållande till hur mycket de ger. Men melonerna blir så otroligt goda, så jag kan inte låta bli att dra upp plantor varje år.

 

För övrigt är en del paprikor redan uppätna och en sorts vindruvor börjar att mogna. 

Dessutom är det en ovanlig doft i växthuset i år. Jag fick nämligen för mig att så luktärt i ett hörn. De har blommat länge nu, och sprider en fin doft. Förr om åren har det mest luktat tomatplanta.

 

 

Läs hela inlägget »

Nu börjar jobbet i växthuset och trädgårdslandet att ge utdelning. Det gäller att hålla koll på allt som blir färdigt varje dag.

 

Förra året försökte jag inbilla mig att jag bara skulle sätta EN ENDA planta av slanggurka. Naturligtvis blev det TVÅ. Vem kan äta cirka tre gurkor per dag? Inte vi ... vilket betyder att både grannar och andra har blivit tvungna att äta mer gurka än de kanske hade tänkt. Men nästa år .... DÅ ska jag bara ha EN planta! ...?!

 

Klicka för större bild > 

Läs hela inlägget »

Nu blir det hallonplockning varje dag, ett tag framöver. Jag vill ha möjligheten att äta hallon och youghurt varje dag - till min 2:a frukost vid 9-tiden.

Än så länge har sommaren i stort sett regnat bort, så det skulle sitta fint med några riktigt fina, soliga veckor framöver. Det skulle hallonen behöva.

 

Våra hallon är "ättlingar" till de allra första hallonplantorna som sattes här i början av 1900-talet. Därefter har hallonhäcken klippts ur och förnyats varje år. När det blev min tur att ta över hus och trädgård, så passade vi på att ta bort två av häckarna. Det fick istället bli lite mer gräsmatta och en rabatt.

 

Förutom de vanliga trädgårdshallonen, så finns nu en sort gula hallon, som är en present från sonen. Sprider sig lätt, men ger inte riktigt lika mycket som de röda. Men de är goda och dekorativa att blanda med vanliga röda trädgårdshallon.

Läs hela inlägget »

Eftersom man inte direkt är någon 20-åring längre, så fick fixandet av rabatten nedanför vinterträdgården delas upp på ett par dagar - men nu är den klar. 

Ett nytt "projekt" är på gång - häcken mot vägen. Det bästa med den regniga våren är att det är lätt att rensa ogräs och kantskära.  Eftersom vi är "begåvade" med styv lerjord, så gäller det att ta vara på de tillfällen då jorden är någorlunda medgörlig. 

Såhär blev rabatten

Klicka för större bild

Läs hela inlägget »