En ny erfarenhet

Den 1 maj tillbringade jag på Strömsholms Djursjukhus. Helt plötsligt - på morgonen - fick Iller´n svårt att andas. I dessa tider var ju första tanken "hjärtat". Ringde till Strömsholm och fick komma på en gång. 

Nu är jag så lyckligt lottad att jag kan vara där inom 15-20 minuter, så det var bara att försiktigt få in Iller´n i boxen med så lite stress som möjligt för hennes skull.

Innanför dörrarna träffade jag en "gammal" bekant i kattvärlden, som också fått åka in akut med sin katt. Eftersom det alltid är de mest akuta fallen som går först, så blev det lite väntetid. Då var det skönt att ha någon "kändis" att prata med.

 

Väl inne på rum nummer 4 lyssnades det på hjärta och lungor och Iller´n fick vattendrivande (Furix). Hon skulle röntgas och scannas på längden och tvären, så snart andningen blev bättre. Det slutade dock med att hon lades in - och jag åkte hem, med huvudet fullt av tankar.

 

Dagen efter ringde veterinären från Strömsholm och berättade att hon i stort sett mådde bra. Fint hjärta, men början på en lunginflammation - på grund av ASTMA. Men hon fick stanna till dagen därpå för att se hur hon reagerade på medicineringen.

Jag hade aldrig överhuvudtaget funderat över om katter kan ha astma, men fick alltså veta att det inte var helt ovanligt - speciellt inte på lite äldre katter. Och Iller´n har ju nu hunnit bli 10 år.

 

Den 3 maj hämtade jag hem en pigg och glad "Iller" - tydligt lycklig över att jag äntligen kom och hämtade henne. Nu får hon alltså antibiotika för lunginflammationen, kortison för avsvällning av luftrören samt inhalator med två preparat/2 ggr per dag för resten av livet. Kortisontabletterna och antibiotikan kommer hon att slippa, men inte astmamedicinen.

 

Nu är Iller´n piggare än någonsin, så jag undrar om hon har haft känningar av astman tidigare, utan att det varit så uppenbart. Iller´n har annars alltid varit en frisk katt. Nu är jag glad att hon fogar sig i att ta sin astmamedicin - och att hon har fått en stor hälsokontroll. Förutom att man kollade hjärta och lungor så testades hon t.o.m. för FIV och FeLV och mycket annat.

Återbesök om ett par veckor.

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • charlotte » Nu finns Birmaboken hemma:  ”Hej! Säljer du fortfarande Birmaboken? Jag är blivande birma ägare o är intresse..”

  • Ulla Wiberg » Sista gurkorna:  ”Hej ..är de nån skillnad på saltlag till Vit Arbogagurka... Har äntligen hittad ..”

  • Pirkko Meinking » Hallonen börjar mogna:  ”Vilken härlig känsla att veta att mycket av växterna är sen era förfäder bode dä..”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-