Kontrollavel för tabby

Redan 1985 hade jag hos SVERAK ansökt om att få påbörja en kontrollavel för att förhoppningsvis få fram tabbymaskad birma. Jag visste vid den tidpunkten inte att man i England redan var en liten bit på väg. I England var dock inte aveln planerad, utan utvecklades av en slump, genom en s.k. tjuvparning med en långhårig katt, som i efterhand registrerades som bruntabby perser.

Kontrollavel kallades "på den tiden" för "experimentavel". Men eftersom "experiment" lät lite väl oseriöst, så ändrade man senare benämningen till kontrollavel.

 

Anledningen till min ansökan var att jag trodde att det skulle vara fint med tabbymaskade birmor - något som inte fanns vid den tiden.

Idag är tabbyvarianterna många - och godkända för certifikat sedan 1990.

De blev först!

På FIFe´s årsmöte, som hölls i Sverige i maj 1990, godkändes de tabbymaskade birmorna med omedelbar verkan! De flesta kan säkert räkna ut att jag har ett speciellt gott öga till de tabbymaskade.

1986 flyttade Sveriges allra första registrerade tabbybirma in här i husetJulipaul Justin, som dessutom fyllde 21 år i maj 2007. Han kunde inte tävla om någon titel eftersom färgvarianten inte godkändes förrän 1990 - då var Justin kastrat. Justin gick bort den 4 oktober 2007. 21 år och 5 månader gammal ...

1987 föddes den allra första "inhemska" tabbymaskade birman. Namnet var Skogshöjdens Nalle Puh. Han blev 17 år gammal. Pappa var naturligtvis Julipaul Justin. Mamma hette GIC Gamlebys Bebé. Hon kallades "Apis", och lämnade oss vid 16 års ålder.

Redan 1990 blev Skogshöjdens Va´va´ den första tabbymaskade birma som tog titeln Champion. (I Sverige var hon först - och kanske i hela FIFe). Hon tävlade ett par gånger därefter, och erövrade 2 x CACIB, men tyckte inte om utställningar, så hon behövde aldrig ta sitt sista cert till Internationell Champion. Va´va´, som kallades Randan - stannade hos oss i nästan 18 år.

1998 lyckades Skogshöjdens Outsider bli den allra första tabbybirman som blev Årets Katt i SVERAK. Outsider - eller Morris som han kallades fick cancer och gick bort i tidig ålder - 10 år. Han ägdes av Anna Ekstrand |MoDeAnns|. Vi har nu en dotter (kastrat) och dotterdotter (Umbra Gold) till honom. Dessutom en dotters dotterdotter (Lancia). Outsider var barnbarns barn till den första tabbyimporten - Julipaul Justin.

2005 blev Skogshöjdens Indigo Gold den första tabbybirma i 1:a generationen som tog titeln Europa Champion. Långt bak i Indigos stamtavla finns vår första tabbykatt - Julipaul Justin (morfars morfars far).